L’HISTÒRIA DE VIRABHADRA (ELS GUERRERS)
La història que inspira les tres postures del guerrer de Ioga prové de la mitologia hindú: aquestes tres postures representen els tres moments de l’atac del guerrer Virabhadra, en una història d’amor tràgic.
La història comença amb el rei Daksha, un gran defensor de les tradicions: la seva filla, Sati, s’havia casat amb Shiva, que era tot el contrari al que representava Daksha. Sati i Shiva havien marxat junts a viure en Bhoga, la ciutat del plaure.
En un moment donat el rei Daksha celebra una festa a la qual no convida ni a la seva filla ni al seu gendre; així i tot, a petició de Sati, decideixen anar. Una vegada arriben a la festa, el rei Daksha ridiculitza a la seva pròpia filla davant de tots els presents; ella, humiliada, marxa a meditar, entra en una meditació molt profunda i mor en esclatar en flames.
Quan Shiva s’assabenta del succeït s’arrenca les seves llargues trenes i d’una d’elles sorgeix el guerrer Virabhadra (que significa heroi-amic), al que instrueix per matar al rei Daksha. Les tres postures del guerrer s’inspiren al moment en què Virabhadra alça l’espasa en alt (guerrer I), apunta amb ella als presents (guerrer II) i finalment decapita a Daksha (guerrer III).
Amb el rei Daksha ja mort i el guerrer Virabhadra reintegrat dins de Shiva, aquest s’adona del que ha succeït: sent pena en lloc d’ira i decideix reviure-ho posant-li un cap de cabrit.
Aquesta història representa la lluita interior contra l’ego i la ignorància.
Virabhadrasana I
Des de la posició dempeus (Tadasana), prenem aire i fem un pas llarg cap a l’esquerra de manera que les nostres cames queden separades a una distància aproximada d’un metre. Girem el nostre peu esquerre (el que hem mogut) 90 graus, movem el dret lleugerament (uns 45 graus) i girem també el nostre tronc perquè els malucs i el peu quedin en línia. Des d’aquí, flexionem el genoll esquerre i pugem els braços paral·lels cap al sostre (fins que arribin a l’altura de les orelles) i mantenim el cap alçat.
La postura del guerrer I ens ajuda a millorar la mobilitat del maluc, a mantenir les cames i glutis activats i millora el nostre equilibri.
Virabhadrasana II
Comencem igual que en la postura anterior: des de la posició dempeus, inspirem i fem un pas llarg amb la nostra cama esquerra separant les nostres cames. Girem el nostre peu esquerre 90 graus, mentre que el dret es manté en el seu lloc. Obrim els braços, formant una línia recta amb ells i paral·lela al sòl, a l’altura de les espatlles, amb els palmells de les mans cap avall, i girem el cap cap a l’esquerra. Flexionem el nostre genoll esquerre assegurant-nos que queda directament damunt del peu i que els nostres talons estan alineats.
En aquest cas no girem el maluc, que es manté col·locada de front. La postura del guerrer II té uns beneficis molt semblats als del guerrer I: enforteix el nostre tren inferior mentre que els braços es mantenen activats i és molt beneficiosa enfront dels dolors d’esquena (la musculatura de l’esquena es troba activa i la nostra columna allargada). També ens aporta flexibilitat als genolls i a la pelvis.
Virabhadrasana III
La més complicada de les tres, en realitzar-se sobre una sola cama. Per dur-la a terme partim des de la posició dempeus i ens inclinem cap a davant, col·locant les mans sobre la cuixa dreta. Des d’aquí, donem un gran pas amb la nostra cama esquerra cap a enrere i aixequem els braços, mantenint-los paral·lels entre ells i també paral·lels a terra, a l’alçada de les nostres orelles. Finalment, aixequem el peu esquerre de terra i elevem la cama esquerra fins que quedi en línia amb la nostra esquena.
En aquesta postura d’equilibri de tota la nostra musculatura es troba activada per poder mantenir la posició. És important que pressionem amb el taló dret sobre el terra i que allarguem la nostra esquena (com si un fil tirés del nostre cap cap a davant i del nostre maluc cap a enrere), activant la musculatura interna de l’abdomen, per mantenir l’equilibri.
Aquesta asana, a més, millora la nostra coordinació, enforteix la nostra musculatura i ens ajuda a millorar la nostra postura en general, alineant-nos correctament.
No Comments