Tips i consells – salut i alimentació

PREPARAT PER L’HIVERN

El fred de l’hivern ha arribat i amb ell una senyal  que ens porta cap al nostre interior, que ens incita al descans, als aliments que ens mantinguin calents, a la relaxació i al somni. Per alguna cosa és el període d’hibernació de moltes espècies del planeta. L’hivern és una estació de repòs, la falta de llum ens afecta tant a nivell energètic com a emocional ja que tots sentim algun canvi d’humor vinculat a la llum que rebem.

El dia del solstici d’hivern correspon al de menor durada de l’any. Al voltant d’aquesta data es troben el dia en què el Sol surt més tard i aquell en què es posa més ràpid. Així durant els dies hivernals les temperatures són més baixes i hi ha menys hores de llum solar.

Ara bé, entrant en territori més sensitiu, podem dir que l’hivern és també una estació molt emotiva i orientada cap a la cerca de la calor interior. És també, com comentàvem a l’inici, el moment del descans, bons aliments, relaxació i somni.

L’hivern s’associa amb la foscor, amb el profund i íntim. Hi ha menys hores de llum solar. És una època lunar, de fred. Així doncs la foscor, el profund, l’interior, les emocions; són algunes de les característiques que sorgeixen en l’hivern, generant pors. Es fa referència a la major foscor, a la necessitat de concentrar les energies cap a l’interior: La naturalesa es despulla de tot l’extern, fulles i flors, mentre que la saba segueix corrent en el seu interior i en les profunditats de la terra (arrels i llavors). És moment de mantenir l’energia i lucidesa per després, rebre a la primavera.

D’acord amb el sistema xinès, el poder de l’hivern és profund i és yin, (femení) el seu element és l’aigua, i els seus òrgans són els ronyons i la bufeta.

Així com el seu element és l’aigua, l’hivern està relacionat amb les emocions en general, però el desequilibri emocional específic associat amb aquest element és la por; i així mateix, la por pot danyar la bufeta o els ronyons. I encara que la por és capaç de bloquejar l’expressió de l’amor, l’amor i la fe poden transmutar-lo.

És un temps de conservar l’energia, i les qualitats de la compassió, l’enteniment i la resposta a les necessitats i sentiments dels altres considerades com a qualitats femenines i maternals, (qualitats yin) que són també característiques de l’element aigua.

Els seus òrgans (ronyons i bufeta) determinen els equilibris de l’aigua, els minerals i la base àcida del cos, en filtrar la sang, fabricar l’orina i eliminar les substàncies innecessàries.

Els ronyons controlen la força de la vida; la vitalitat i longevitat està emmagatzemada en els ronyons, sent visible externament per l’espurna o lluentor dels nostres ulls.

Segons la medicina xinesa tradicional, els problemes de l’audició poden ser un reflex de la desarmonía de l’element aigua.

Els ronyons governen l’emmagatzematge de força de vida també en els ossos i la medul·la. Les persones amb problemes ossis poden tenir un desequilibri d’aigua.

L’element aigua està també relacionat energèticament amb el segon txakra, i físicament amb els òrgans genitals reproductors i funcions sexuals, sobre els orificis uretrals i anals i, també està relacionada amb les secrecions sexuals i urinàries. Alguns problemes com la impotència o la infertilitat, tenen el seu origen en un desequilibri de l’element aigua.

Ara parlem de l’alimentació durant l’hivern. La dieta ha d’estar basada en aliments que produeixin calor. Així, menjarem més cereals, menys fruita, moltes verdures al vapor o al forn, sopes de vegetals i arrels com a pastanagues, naps, cebes, i patates; també l’all i l’arrel de gingebre i el pebre vermell, aportaran calor al cos.

Els cereals integrals cuits són bàsics en la dieta hivernal, són un bon combustible per al cos i resulten indispensables per als intestins i per a l’eliminació. El mill, arròs bru, ordi o civada són bons escalfadors del cos. També els llegums (mongetes, llenties, cigrons, faves…)

La fruita seca com a nous, castanyes i ametlles són recomanables a l’hivern.

La soja, una de les proteïnes vegetals més completes, és un bon aliment, ja sigui en brots germinats, o cuita, com el tofu.

En l’alimentació, l’element aigua també ens porta al mar i els seus nutrients, com la sal (sals minerals), el peix fresc (en cas de consumir carn), i les algues riques en vitamines i minerals. El gust salat és el que predomina a l’hivern. La sal cal prendre-la amb moderació, sobretot les persones hipertenses.

I encara que el descans és necessari, no hem de descurar el nostre cos. Els moviments harmoniosos i globals ens proporcionaran una sensació d’energia renovada. Per això el ioga i el Pilates (en general ,moure’s)són uns grans aliats a l’hivern ja que a més d’atorgar-li moviment harmònic al teu cos, ajuda a alliberar en l’organisme les endorfines, substàncies químiques, que aixequen l’ànim i calmen els dolors, i a equilibrar altres neurotransmissors com la serotonina, la dopamina i la norepinefrina, que combaten la depressió.

LLET DAURADA – El seu poder curatiu

leche-dorada

Là llet daurada, també coneguda com a llet d’or o golden milk, és una barreja on l’ingredient principal és la cúrcuma, una espècia famosa a tot el món per les seves múltiples aplicacions en la salut. La recepta d’aquesta poderosa beguda pot variar, sempre que es conservi la pasta de cúrcuma com a principal ingredient. Es pot preparar amb llet o una beguda vegetal, segons el gust de cada persona. El més important és saber que la llet daurada és una beguda saludable, aliada de la salut i amb molts beneficis per a tot l’organisme.

 • Té beneficis antioxidants, antisèptics i analgèsics.
 • Enforteix el sistema immunològic i ajuda a prevenir malalties.
 • Actua com un antacancerigen natural.
 • Ajuda a controlar els nivells de colesterol i prevé problemes d’obstrucció arterial.
 • És bona per a la salut digestiva.
 • Actua com a depuradora i desintoxicant del fetge.
 • Ajuda a regular el metabolisme i contribueix a la pèrdua de pes.
 • És bona per reduir la pressió arterial alta.
 • Ideal per a la salut cerebral i la bona memòria.
 • Actua positivament en diferents problemes de la pell.
 • Ajuda amb trastorns neurològics.
 • Redueix els triglicèrids.

Et deixem aquí un video molt interessant amb la recepta per preparar la LLET DAURADA a casa, anima’t !!!

DIETA VERDA DE PRIMAVERA

verde

S´apropa la primavera, i els començaments de temporada són els moments millors per fer neteja interna i crear espai i energia per aquest nou cicle.

Per això et proposem la Dieta Verd de Kundalini Ioga. Yogi Bhajn ens va deixar preciosos consells sobre la nostra alimentació, basats en una saviesa ancenstral que la ciència avui avala amb els seus estudis.

La Dieta Verd té un principi molt senzill: pots menjar tot el que sigui verd, per fora i per dins!

La naturalesa és molt generosa i ens dona moltíssimes verdures, llegums i fruites per crear una dieta variada: et recomanem les mongetes mung entre els llegums, són de les més digeribles, proteiques i ajuden a l’eliminació de toxines. Per afavorir la digestió dels llegums pots cuinar amb espècies com comí, fonoll, gingebre o cúrcuma.

Entre les altres verdures, d’especial importància són les de fulla verda que et proporcionaran més calci (ruca, espinacs, bledes …), a les algues per una correcta aportació de minerals, alvocat per als greixos saludables.

El major benefici de la Dieta Verd és el de alcalinitzar la teva sang: malalties com al·lèrgies o càncer es generen en un entorn àcid, causat per un excés de greix animal i productes refinats.

A més afavoreix la renovació cel·lular, millora la digestió, neteja el sistema limfàtic, contribueix a la pèrdua de pes, facilita l’eliminació de toxines, alleuja l’acne i altres problemes de pell, neteja el fetge i el pàncrees, purifica l’intestí de la mucositat en excés.

Si en la teva dieta habitual consumeixes carn i lactis, disminueix el seu consum poc a poc abans de començar aquesta purificació profunda.

Yogi Bhajan la va receptar per a 40 dies, però si mai has fet 1 monodieta et suggerim que comencis per pocs dies i acostant poc a poc, sense deixar aliments de cops.

Les monodietes ens generen molta confrontació interna i netegen energies guardades de fa temps, així que pren-t’ho amb respecte i calma!

Comparteix!